Cum să citești Biblia - J.C. Ryle

    În primul rând, începe să-ți citești Biblia chiar azi. Modul de a face un lucru, este pur și simplu să îl faci; iar modul de a citi Biblia, este să o citești cu adevărat! Ceea ce te va face să mai faci un pas în acest sens, nu este doar să intenționezi, sau să dorești, sau să te hotărăști, sau să încerci, sau să te gândești la a o citi. Trebuie să o citești cu adevărat. Nu există nicio cale împărătească în domeniul acesta, nici una mai bună ca cea din domeniul rugăciunii. Dacă tu nu o poți citi, trebuie să convingi pe altul să ți-o citească. Dar într-un fel sau altul, prin ochi sau prin urechi, cuvintele Scripturii trebuie să se înfățișeze cu adevărat înaintea minții tale.

    În al doilea rând, citește Biblia cu o dorință arzătoare de a o înțelege. Nu te gândi nici o clipă măcar că obiectivul citirii este a răsfoi o anume cantitate de hârtie imprimată, și că nu contează deloc dacă înțelegi sau nu. Unele persoane ignorante par să-și închipuie că totul este făcut dacă înaintează atâtea capitole în fiecare zi, chiar dacă nu au nicio idee despre ce zic acele capitole, și doar știu că au mutat semnul de carte un anume număr de pagini mai încolo. Asta înseamnă a transforma citirea Bibliei într-o simplă formă rituală. Este aproape la fel de rău ca obiceiul Papist de a „cumpăra indulgențe”, rostind un număr uluitor de „Ave-Maria” și „Pater-noster”. Îi aduce cuiva aminte de săracul Hottentot, care a mâncat o carte de cântări nemțești pentru că văzuse că aceasta mângâia inimile vecinilor lui! Pune-ți în mintea ta ca un principiu general că o Biblie neînțeleasă este o Biblie care nu-ți aduce niciun folos. Întreabă-te pe tine însuți de fiecare dată când citești, „Ce înseamnă acestea?” Sapă după înțeles așa cum un om sapă după aur.

    În al treilea rând, citește Biblia cu credința și umilința unui copil. Deschide-ți inima, precum deschizi cartea lui Dumnezeu, și spune, „Vorbește, Doamne, căci robul tău ascultă!” Hotărăște-te să crezi orice vei găsi acolo, oricât de mult ar vorbi împotriva propriilor tale dorințe și prejudecăți. Hotărăște-te să primești din inimă fiecare afirmație de adevăr – fie că îți place fie că nu. Păzește-te de acel obicei deplorabil în care cad unii cititori ai Bibliei – primesc unele doctrine pentru că le place și refuză altele pentru că îi condamnă pe ei înșiși, sau pe vreo rudă, sau pe vreun prieten. În acest mod, Biblia este nefolositoare! Ne este nouă dat să fim judecători a ceea ce ar trebui să fie în Cuvântul lui Dumnezeu? Știm noi mai bine decât Dumnezeu? Hotărăște în mintea ta că vei primi totul și vei crede totul, și că ceea ce nu înțelegi, vei primi cu încredere. Adu-ți aminte că, atunci când te rogi, Îi vorbești lui Dumnezeu, și Dumnezeu te aude. Dar, adu-ți aminte că, atunci când citești Scriptura, Dumnezeu îți vorbește, și tu nu trebuie să dictezi, ci să asculți!

    În al patrulea rând, citește Biblia în duh de ascultare și aplicare proprie. Stai să o studiezi cu o hotărâre că:

-    vei trăi după regulile sale
-    te vei odihni în afirmațiile sale
-    și vei acționa după poruncile sale

    Ia aminte, în timp ce treci prin fiecare capitol: „Cum afectează asta gândirea și purtarea mea de zi cu zi? Ce mă învață aceasta?” A citi Biblia este o muncă inutilă dacă o faci doar din simplă curiozitate și în scopuri teoretice, numai pentru a-ți umple capul și a strânge în mintea ta simple opinii, în timp ce nu îi permiți cărții să îți influențeze inima și viața. Biblia care este cel mai bine citită este cea care este practicată cel mai mult!

    În al cincilea rând, citește Biblia zilnic. Fă ca citirea și meditarea asupra unei porțiuni din Scriptură să fie parte din lucrurile pe care le faci zilnic. Mijloacele personale ale harului sunt atât de necesare în fiecare zi pentru sufletele noastre, asa cum este mâncarea și îmbrăcămintea pentru trupurile noastre. Mâncarea de ieri nu va hrăni pe muncitor azi; și mâncarea de azi nu îl va hrăni pentru ziua de mâine. Fă așa cum au făcut Israeliții în pustie. Strânge mana proaspătă în fiecare dimineață. Alege-ți propriul tău timp pentru asta. Nu fușeri și nu te grăbi cu cititul. Dă-i Bibliei cea mai bună parte a timpului tău. Dar orice plan urmărești, să fie regula vieții tale să mergi la tronul harului și la Cuvântul lui Dumnezeu în fiecare zi.

    În al șaselea rând, citește toată Biblia - și citește-o în ordine. Mă tem că sunt multe părți din Cuvânt pe care unii oameni nu le citesc niciodată. Acesta este un obicei arogant, în cel mai bun caz. „Toată Scriptura este folositoare” (2 Timotei 3:16). Acest obicei poate fi rădăcina acelei lipse de o viziune bine proporționată a adevărului, un lucru foarte obișnuit zilelelor noastre. Unii oameni citesc Biblia doar ici și colo. Nu par să aibă intenția de a citi întreaga carte.

    Aceasta este o mare greșală. Fără îndoială că pe timp de boală și necaz, este voie să cauți pasaje potrivite. Dar cu excepția asta, cred că cel mai bine este să începi Vechiul și Noul Testament în același timp – să le citești pe fiecare până la sfârșit, iar apoi să începi din nou. Fiecare trebuie să fie personal convins de acest lucru. Eu doar pot să zic că acesta a fost planul meu de citire a Bibliei timp de aproape patruzeci de ani, și niciodată nu am avut vreun motiv să-l schimb.

    În al șaptelea rând, citește Biblia în mod drept și sincer. Hotărăște să iei toate lucrurile în înțelesul lor simplu și evident - și să pui semnul întrebării la oricare interpretare forțată. De regulă, oricare ar fi înțelesul pe care un verset pare să îl aibe, aia și înseamnă! Regula lui Cecil este foarte prețioasă, „Modul corect de a interpreta Scriptura este să o luăm așa cum o găsim, fără să încercăm să o forțăm să se încadreze în niciun sistem de teologie”.

    În ultimul rând, citește Biblia avându-L întotdeauna pe Hristos înaintea ochilor. Primul scop major al Scripturii este să mărturisească despre Isus! Ceremoniile din Vechiul Testament sunt umbre ale lui Hristos. Mesagerii Vechiului Testament sunt tipuri ale lui Hristos. Profețiile din Vechiul Testament sun pline de suferințele lui Hristos și de gloria lui Hristos care are să vină. Prima și a doua venire, umilirea lui Hristos și glorioasa Lui împărăție, crucea și coroana Lui – toate acestea strălucesc peste tot în Biblie. Ține bine minte această cheie, dacă vrei să citești bine Biblia!