Războiul Sfânt - John Bunyan

    "Inima Lui era frântă pentru că ei nu L-au mai vizitat la palatul Său regal, așa ca mai înainte. De fapt, ei nici n-au observat că El nu a mai bătut la ușile lor. Prințul încă Își pregătea agapele și-i invita să vină, dar ei n-au respectat invitațiile Lui și nu se mai bucurau, nici nu mai așteptau sfatul Lui, ci au început să se încreadă în ei înșiși, socotind că acum sunt puternici, invincibili. Ei credeau că Sufletul-Omului era în siguranță, la adăpost de orice atac din partea dușmanului.

    Emanuel și-a dat seama că prin viclenia domnului Încredere-În-Sine, orașul Sufletul-Omului nu mai era dependent de El și Tatăl Lui; în schimb ei se încredeau în binecuvântările primite. La început, El S-a întristat mult din cauza căderii lor, apoi a încercat să-i facă să înțeleagă că drumul pe care mergeau era periculos. Prințul la trimis pe Marele Secretar ca să le interzică să-și continue acest drum. El a venit de două ori la ei și i-a găsit stând la masă acasă la domnul Încredere-În-Sine. Secretarul Și-a dat seama că ei nu vroiau să asculte și să facă ceea ce era pentru binele lor, așa că a plecat trist. Când i-a vorbit lui Emanuel despre indiferența lor, și El a fost cuprins de întristare și durere, gândindu-se să Se întoarcă la curtea regală a Tatălui Său.

    Cât timp a rămas în Sufletul-Omului înaintea plecării lui, Prințul a fost mai retras decât înainte. Dacă venea în mijlocul locuitorilor orașului, conversația Lui nu mai era așa de plăcută și apropiată ca mai înainte. Când locuitorii orașului veneau să-L viziteze așa cum făceau din când în când, nu-L mai găseau la fel de disponibil ca în trecut. Mai înainte, la zgomotul pașilor lor, El alerga înainte să-i întâmpine la mijlocul drumului și să-i îmbrățișeze. Acum trebuia ca ei să bată mai insistent și de multe ori la ușă, ca și când El nu-i auzea.

    Emanuel continua să se comporte astfel, sperând că Sufletul-Omului își va reconsidera faptele și se vor întoarce la El. Dar ei n-au ținut cont de acest fel de comportare față de ei, și nu au fost impresionați de amintirea bunăvoinței Lui. De aceea și Prințul S-a retras, mai întâi în secret în Palatul Lui, apoi la porțile orașului și în cele din urmă departe de Sufletul-Omului. El a părăsit orașul până aveau să-și recunoască greșelile și să caute prezența Lui cu toată seriozitatea. Și domnul Pacea-Lui-Dumnezeu s-a retras din poziția lui, și pentru un timp nu și-a mai îndeplinit funcția în oraș.

    În această vreme, oamenii erau așa de împietriți în căile lor și așa de îndoctrinați de domnul Încredere-În-Sine încât plecarea Prințului nu a atins inimile lor. De fapt, ei nu și-au amintit de El după ce plecase, și absența Lui nu avea nici un impact asupra lor.

    Într-o zi, bătrânul domn Încredere-În-Sine a dat un ospăț în orașul Sufletul-Omului. Pe atunci în oraș era un om care se numea Teamă-Evlavioasă. În trecut, el era destul de popular, dar acum nimeni nu-i acorda nici o atenție. Bătrânul Încredere-În-Sine a complotat să-l corupă pe domnul Teamă-Evlavioasă așa că l-a invitat la ospăț împreună cu vecinii săi.

    Când a venit ziua, domnul Teamă-Evlavioasă a venit cu restul musafirilor. Toți mâncau și beau, dar numai acesta nu. Domnul Teamă-Evlavioasă stătea ca un străin: nici nu mânca, nici nu se bucura. Când Domnul Încredere-În-Sine a observat aceasta a început să-i spună:

- Domnule Teamă-Evlavioasă, nu vă simțiți vine? Păreți bolnav sau cu mintea tulburată. Am un medicament tonic făcut de domnul Uită-Binele care vă va face să vă simțiți cu o inimă ușoară și mult mai relaxat în mijlocul comesenilor noștri.

Domnul Teamă-Evlavioasă a răspuns discret:

- Domnule, vă mulțumesc pentru toată amabilitatea și ospitalitatea, dar nu vreau să beau băutura tonică a dumneavoastră. Însă am de spus ceva locuitorilor din Sufletul-Omului: 'Bătrâni ai cetății Sufletul-Omului, este ciudat să vă văd așa de veseli când orașul nostru este într-o stare așa de îngrijorătoare.'"



John Bunyan, Războiul Sfânt, ed. Stephanus, 1995, pag. 137-139