Toată Înțelepciunea Aflată În Hristos – Kirk Wellum

Weekendul trecut, pe când citeam din Teologia Vechiului Testament la Centrul de studiu Fyfe, am fost izbit din nou de bogăția revelației Vechiului Testament. Evanghelia Domnului Isus Hristos care apare pe scenă în Noul Testament, nu e ceva care a fost inventat de oameni care doreau să introducă inovații în iudaism, nici nu reprezintă eșecul evreilor de a accepta Împărăția pământească pe care Dumnezeu voia să le-o dea. Ci mai degrabă, este împlinirea a tot ce a descoperit Dumnezeu de la începutul începutului, de când Adam și Eva au căzut în păcat și au dus la cădere întreaga rasă umană. Schemele teologice, oricât de adânc înrădăcinate și promovate public, care nu văd că Biserica este noul Israel, Israelul lui Dumnezeu, și că aceasta a fost intenția lui Dumnezeu dintotdeauna, pur și simplu nu citesc Biblia suficient de atent, și nu acordă atenție structurii tipologice de împlinire a promisiunilor care este întipărită pe tot cuprinsul Bibliei.

Este rugăciunea mea ca Dumnezeu să aducă o unitate adâncă în înțelegerea acestui lucru în creștinii de pretutindeni în aceste zile, ca într-un singur glas să proclamăm bogățiile glorioase ale lui Dumnezeu în Hristos Isus. În timp ce niciunul din noi nu a ajuns încă, și într-un fel toți privim ca-ntr-o oglindă în chip întunecos, totuși s-a făcut un mare progres în înțelegerea a cum se potrivește Vechiul Testament cu Noul Testament. Și pentru tot mai mulți dintre noi este clar că din moment ce sunt două legăminte și cel puțin două dispensații în Biblie, niciunul din cele două nu dețin cheia pentru înțelegerea Bibliei. Cheia, sau mai bine zis, persoana care unește totul este Isus. El este cel în care sunt ascunse toate comorile înțelepciunii și cunoștinței (Coloseni 2:3). El este împlinirea Legii și a Proorocilor (Matei 5:17).

Dacă nu vedem că venirea Lui și Împărăția determină direcția profeției și teologiei biblice, atunci am pierdut ce este cu adevărat important, iar sistemele noastre escatologice și teologice vor eșua într-un fel sau altul. Și ca și cum acest lucru n-ar fi fost destul de grav, erorile cu privire la structura de bază a Bibliei vor devia doctrina bisericii și pot duce la confuzie în ce privește lucrarea pastorală. Deci, în toate lucrurile, să ne ținem ochii ațintiți la Isus, Căpetenia și Desăvârșirea credinței noastre (Evrei 12:2). Dacă facem așa, și Dumnezeu binevoiește să binecuvânteze eforturile noastre slabe, ne pot aștepta zile mărețe.


Articol tradus de pe Reedeming The Time