Dumnezeu, si noi - A.W. Tozer

Parerea mea este ca intelegerea crestina a lui Dumnezeu, acum, in jumatatea secolului douazeci, este atat de decazuta incat este totalmente mai prejos de demnitatea Dumnezeului Preainalt, Care este pentru crestini ceva asemanator cu o calamitate morala. Toate problemele cerului si pamantului, chiar daca ne-ar confrunta toate impreuna deodata, nu ar fi nimic comparate cu gravitatea problemei cu Dumnezeu, care este:

Ce este El?
Cum este El?
Ce trebuie sa facem noi, ca fiinte morale, in consecventa? 

Omul care ajunge la o credinta dreapta despre Dumnezeu este eliberat de zece mii de probleme temporare pentru ca vede deodata ca acestea sunt probleme care, in cel mai bun caz, il vor afecta doar pentru ceva timp, dar chiar daca multele greutati ale timpului vor fi indepartate de la el, singura si puternica greutate a vesniciei va incepe sa il apese cu o greutate mult mai mare decat toate necazurile lumii puse unul peste altul.

 Sa pasim cu grija, pentru ca nu cumva, in mandria noastra, sa acceptam notiunea ca idolatria consta numai in a ingenunchea inaintea unor obiecte fizice pentru adorare, si asa, sa ajungem sa gandim ca lumea civilizata a scapat de aceasta. Esenta idolatriei este a gandi lucruri despre Dumnezeu care nu sunt vrednice de El. Idolatria incepe in minte, si se poate intampla atunci cand nu are loc un mod de inchinare activ, vizibil. Ideile gresite despre Dumnezeu nu sunt numai izvorul din care ies apele poluate ale idolatriei, sunt in ele insele idolatre. Idolatrul numai isi imagineaza anumite lucruri despre Dumnezeu si traieste de parca ar fi adevarate.

Prima treapta in jos pe care o face orice biserica este atunci cand isi paraseste viziunea inalta despre Dumnezeu. Inainte ca biserica crestina sa se stinga, in oricare aspect, trebuie intai sa fie o corupere a teologiei de capatai; pur si simplu raspunde gresit la intrebarea Cum este Dumnezeu? Si continua in jos de la punctul acesta. Chiar daca se mai tine de un crez nominal sanatos, practicarea crezului a devenit falsa. Oamenii ajung sa creada ca Dumnezeu este diferit de cum este in realitate. Si aceasta este erezie, dintre cele mai insultante si mortale erezii. Obligatia cea mai importanta pe care biserica crestina o detine astazi este purificarea si ridicarea conceptului ei despre Dumnezeu. Pana cand este vrednic de El din nou.

[Pentru a clarifica putin ce vrea sa spuna Tozer cu „o parere inalta despre Dumnezeu”, gasesc de mare ajutor un citat care, sincer, cred ca nu trebuie sa Il uitam niciodata, ba chiar merita invatat pe de rost.

 Citatul acesta nu numai ca ne ajuta sa intelegem parerea inalta pe care Dumnezeu o are despre Dumnezeu, ci si sa intelegem ca a distorsiona adevarul glorios despre El nu Il afecteaza pe Dumnezeu, ci noi suntem cei ce vom plati plata cuvenita pentru preacurvia noastra cu alti idoli care nu sunt Dumnzeul adevarat]

 Chiar dacă toţi oamenii ar orbi dintr-o dată, soarele ar continua sa strălucească ziua și stelele noaptea, căci ele nu datorează nimic milioanelor de oameni care beneficiază de  lumina lor. În mod similar, dacă toţi oamenii de pe pamânt ar deveni atei, aceasta nu L-ar afecta în nici un fel pe Dumnezeu. El este ceea ce este în Sine Însuși, independent de oricine altcineva.

[Cum am spus, parerea oamenilor, ingerilor si ale oricarei alte fapturi nu Il afecteaza pe Dumnezeu. Noi vom plati pacatul nostru. In cuvintele lui Dumnezeu spuse prin robul sau Ezechiel: „Acum vine sfarsitul peste tine; Imi voi trimite mania impotriva ta, te voi judeca dupa faptele tale. Si te voi pedepsi pentru toate uraciunile tale. Ochiul Meu va fi fara mila pentru tine, si nu Ma voi indura, ci te voi pedepsi dupa faptele tale, cu toate ca uraciunile tale vor fi in mijlocul tau si ar trebui sa te ajute. Si veti sti ca Eu sunt Iehova. Iata, vine o nenorocire, o nenorocire nemaipomenita! Vine sfarsitul, vine sfarsitul; se trezeste impotriva ta! Iata ca a si venit! Acum imi voi varsa in curand urgia peste tine, Imi voi potoli mania peste tine; te voi judeca dupa faptele tale, si te voi pedepsi pentru toate minciunile tale. Ochiul Meu va fi fara mila pentru tine, si nu Ma voi indura, ci te voi pedepsi dupa faptele tale, cu toate ca uraciunile tale vor fi in mijlocul tau si ar trebui sa te ajute. Si veti sti ca Eu sunt Iehova, cel ce loveste! Iata ziua! Iat-o ca vine! Iti vine randul! Infloreste toiagul, odrasleste mandria! Vine vremea, se apropie ziua!”]