Esti Pregatit Sa Mori? – C.H. Spurgeon

[Acesta este un extras din predica „Are you prepared to die?”, numarul 635, predicata in anul 1865 la Metropolitan Tabernacle. Puteti gasi predica aici. Predica este din Ieremia 12:5, in care lui Ieremia i se pune intrebarea „Ce vei face pe malurile ingamfate ale Iordanului?”, o intrebare care inseamna o mai mare greutate decat aceea pe care o traia profetul. Spurgeon leaga aceasta intrebare de sfarsitul vietii, desi este obisnuit ca Iordanul, trecerea lui, apa, sa fie legata de moarte. Botezul, de exemplu, este o ilustratie a mortii fata de lume, fata de firea pamanteasca.]


Trebuie sa termin caci timpul s-a scurs. Dar am avut de gand sa spun un cuvant sau doua ca advertizare. Acum doar pot sa fac asta pe scurt, abreviand si comprimand gandurile cat imi este cu putinta. „Ce vei face pe malurile ingamfate ale iordanului?” poate fi folosit in mod corect ca advertizare. Cred, dragi prieteni, ca ar trebui sa va puneti voua insiva o intrebare. Unii dintre voi nici nu se gandesc la moarte, si totusi ar trebui sa o faceti. Spuneti ca poate veti trai mult timp; poate ca da, si poate ca nu.

Daca pe masa aceasta ar fi un mare numar de paini, si ar trebui sa mananci una in fiecare zi; daca ai stii ca una dintre aceste paini are otrava, cred ca ai incepe sa mananci din fiecare cu mare grija; si stiind ca una dintre ele va insemna moartea ta, ai lua din fiecare cu o groaza nerostita. Acum ai atat de multe zile, iar in una din acestea se gaseste otrava mortii. Eu nu stiu in care. Poate fi maine, poate nu va fi pana ce multe zile vor fi trecut. Dar cred ca trebuie sa manuiesti fiecare zi cu gelozie sfanta.

Nu este aceasta o pilda dreapta? Daca este, lasa-ma sa-ti cer sa te gandesti asupra intrebarii „Ce vei face pe malurile ingamfate ale iordanului?”. Stii ca vei muri, si poate vei muri curand. Nu este o nebunie acest lucru de a trai in lumea asta fara a te gandi care va fi ultimul lucru pe care-l vei face?

Un om intra intr-un han, si din momentul in care se aseaza incepe sa-si comande vinul, cina, patul; nu este vreme in care sa uite sa ceara, nu este lux care sa nu si-l permita. Si sta in acel han catva timp. Trecute zilele, ii ajunge o factura, iar el spune: „Oh, nu m-am gandit niciodata la asa ceva! Niciodata nu m-am gandit la asa ceva!”. „Priviti”, spune propietarul, „avem aici un om care, ori e nebun de-a binelea, ori e un bandit! Cum! Niciodata nu te-ai gandit la plata, niciodata nu te-ai gandit la ziua plecarii?” Si totusi asa traiti unii dintre voi. Aveti asta si cealalta, si celalalt lucru in hanul lumii (caci nu este decat un han), si curand va trebui sa va vedeti de drum, si totusi nu v-ati gandit inca la ziua plecarii! „Pai”, zice unul, „deoarece imi faceam socotelile in dimineata asta”. Am auzit de un pastor care a facut urmatoarea observatie atunci cand a auzit ca un om isi facea socotelile duminica. A zis:

„Sper ca lucrul acesta sa nu fie adevarat domnule”.
„Da”, a raspuns omul, „imi fac socotelile duminica”.
 „Ei bine”, a zis, „ziua judecatii va fi petrecuta intr-un mod similar, in a face socotelile, si le va merge rau oamenilor care nu si-au gasit timp pentru a se ocupa de ei insisi decat in timpul dat lor pentru a-L sluji pe Dumnezeu”.

Ai fost ori un om necinstit ori cuprins de nebunie pentru a-ti petrece fiecare zi in hanul lumii acesteia, si totusi sa ignori gandul unei zile a platii. Dar aminteste-ti; chiar daca tu uiti, Dumnezeu nu uita. Zi dupa zi, ele se aduna. Fotografiata este in ceruri fiecare fapta ce o faci. Chiar si gandurile iti sunt fotografiate in mintea eterna; si in ziua in care cartea va fi deschisa iti va merge rau. Poate vei spune asa cum a spus cineva in cartea Regilor: „Eram ocupat ici si colo, aveam grija de familia si de proprietatile mele, eram atent la politica, ma ocupam de investitia asta si cealalta; si iata sufletul mi s-a dus”. Dar aceasta nu-l va aduce inapoi. Si de ce  folos iti va fi sa castigi intreaga lume si sa-ti pierzi propriul tau suflet. Nu este treaba mea ce se va intampla cu tine, dar un lucru vreau; vreau sa iti vorbesc in asa fel incat daca vei pieri sa nu ma rusinez de cuvintele mele.

Ce ai spune soldatului caruia generalul ii comanda sa lupte impotriva inamicului pe campul de batalie iar acel asa-numit soldat ii raspunde: „Eu nu stiu nimic despre razboi sau despre a lupta; niciodata nu m-am gandit la campul de batalie, pot sa fac orice numai sa lupt nu pot!”. Generalul va fi cuprins de trista uimire. Ar vrea sa stie pentru ce a trait soldatul daca nu a fost pentru a lupta si pentru a-si proteja tara in ceasul in care aceasta avea nevoie de el.

Pentru ce traim noi, daca nu  pentru a ne pregati pentru viata de apoi, si pentru ziua pentru care au fost facute toate zilele? Sau ce, suntem trimisi in aceasta lume si ni se spune ca trebuie sa ne pregatim pentru a-L intalni pe Dumnezeu, iar noi facem orice alt lucru numai acest singur lucru nu-l facem; nu este intelept... si atunci cand Domnul intregului pamant va veni din odaia Lui pentru a judeca pe fiii oamenilor, cu amarnic regret vom privi atunci nebunia noastra.

Fiti intelepti acum, amintiti-va de acest lucru si luati in seama sfarsitul vostru. Ce cuvinte ar trebui sa folosesc pentru a va indemna sa luati lucrul acesta in considerare si sa acceptati avertizarea pe care v-o fac... Este raiul locul unde vreti sa mergeti? Este iadul locul care vreti sa-l evitati, sau veti locui acolo pentru totdeauna? Sunteti atat de indragostiti de suferinta eterna de fugiti inspre ea atat de grabnic? Oh, opriti-va! Intoarceti-va! Intoarceti-va! De ce sa muriti? Va rog sa va opriti si sa luati acest lucru in considerare. A lua seama nu face rau nimanui. A gandi de doua ori este acum cel mai bun lucru. Ganditi-va, ganditi-va si ganditi-va din nou. Si ah! Dumnezeu sa va conduca in gandire ca sa vedeti pericolul care va ameninta, si sa acceptati atunci bunul leac care este in Hristos Isus; caci oricine crede in El nu este osandit, oricine se increde in Hristos este mantuit. Pacatul este iertat, sufletul este acceptat, duhul este binecuvantat, in clipa in care se increde in Mantuitor.