Legalismul, inerent omului - John Brown

Care va fi costul de a fi un creștin adevărat? „Îl va costa neprihănirea proprie. El trebuie să dea afară toată mândria și gândurile înalte despre el și ideea propriei lui bunătăți. El trebuie să fie mulțumit să meargă în cer ca un sărman păcătos, salvat doar prin harul gratuit, și datorând totul meritelor și neprihănirii altuia”. – J.C. Ryle

„Toți oamenii prin natură, și chiar și credincioșii, care sunt neînnoiți, doresc să fie sub legământul faptelor și să obțină fericirea prin propria lor neprihănire, sau prin condiția ei.

1. Este natural la om, și de aceea omului din orice formă de religie, loc, funcție, educație sau mod de viață, să accepte acest lucru (Romani 9:31,32; 10:3; Iona 1:16; Matei 19:16; Ioan 6:28; Fapte 2:37; Luca 15:19).

2. Propria noastră muncă sau suferință, pentru a obține fericirea de la Dumnezeu, este extrem de potrivită cu mândria naturii noastre decăzute, și ne face să ne uităm la Dumnezeu ca la datornicul nostru (Romani 10:3; 7:9; Galateni 2:19).

3. Ignoranța omului față de cerințele înalte și ample ale legii înculcate, și față de inabilitatea gravă de a o ține – sau grija lor de a reduce teama de ea și de a-și lărgi ideea propriei abilități, promovează cu tărie dorința lor de a fi sub ea (Romani 7:9-13; 10:3; Galateni 4:21).

4. Oamenii au în mod natural o vrăjmășie stranie împotriva lui Dumnezeu și a metodei Lui pline în ce privește răscumpărarea – împotriva lui Isus Hristos și a întregii Lui mijlociri, în special împotriva lucrării lui jertfitoare; și astfel le place să se opună onoarei acesteia alipindu-se de metodele legii de a obține fericirea (Romani 8:7; Ioan 15:24; Romani 10:3; 9:32; 5:21; Galateni 2:21; 5:2,4)”. Teologia Sistematica a lui John Brown de Haddington [Reformation Heritage Books: 2002] p 212.


[Articol preluat și tradus de pe http://www.monergism.com]