Pregateste-te sa mori – C.H. Spurgeon

[Aceasta este continuarea si sfarsitul  predicii care a fost postata aici. Daca inainte a descoperit nebunia celor ce nu sunt pregatiti de moarte, acum indeamna pe acestia sa fie impacati cu Dumnezeu, prin Isus Hristos]

 Inainte de a incheia subiectul, trebuie sa va indrept gandurile la ceea ce este adevarata pregatire pentru moarte.Trei lucruri imi vin in minte care au de a face cu responsabilitatea noastra pentru ora mortii. Cautati intai sa fiti spalati in Marea Rosie a sangelui Mantuitorului nostru drag, sa cunoasteti moartea lui Hristos, si, prin credinta in ea, veti fi pregatiti pentru a o infrunta pe a voastra. Fara sa ne spunem opinia despre acest sistem de medicina care spune ca vindeca bolile producand un efect asemanator cu boala originala, o recomandam in lucruri spirituale; veniti sa fiti uniti cu moartea lui Hristos, si aceasta va lua raul si boldul mortii voastre. Fiti ingropati cu El in botez inspre moarte si aveti parte cu El in realitatea simbolizata in acel binecuvantat ritual, si nu veti fi infricosati de apele ingamfate ale Iordanului, daca toata marea sangelui Mantuitorului a trecut peste voi, pentru ca sa fiti spalati si curati.

  Daca vina va fi in constiinta voastra, va fi ca o piatra de moara legata la gat si va veti cufunda in nenorocirea fara sfarsit; dar daca dragostea lui Isus va fi in inima voastra, va va inalta capul si va va mentine in siguranta, pentru ca chiar daca inima si carnea va vor slabi, Il veti avea pe Dumnezeu ca taria inimii voastre si ca partea voastra de mostenire pentru totdeauna.

              Din nou, invatati de la apostolul Pavel sa „muriti in fiecare zi”. Practicati lucrarea aceasta, lepadarea de sine, si mortificarea carnii pana cand va deveni un obicei pentru voi, si atunci cand va trebui sa va dati o data pentru totdeauna carnea si sa lasati totul, doar veti continua cursul vietii voastre care l-ati urmat tot timpul. Nu este de mirare daca moartea va va fi un lucru greu daca sunteti complet neobisnuiti ei in gandire si in asteptare. Daca moartea vine la mine ca un strain, voi fi incremenit, dar daca m-am pregatit pentru a o primi, poate sa vina si sa bata la usa mea, iar eu voi spune: „Sunt pregatit sa merg cu tine, caci te-am asteptat toata viata mea”. Cat de frumoasa este expresia apostolului, „sunt gata sa fiu turnat ca o jerfa de bautura si clipa plecarii mele este aproape”. El astepta moartea ca pe un prieten, si atunci cand a venit, sunt sigur ca a fost o placere pentru el sa plece. Ne spune ca are „o dorinta de a pleca si a fi cu Hristos, care este mult mai bine”. Tot asa sa invatam si noi sa privim inspre timpul cand vom auzi chemarea „Haideti mai sus!”, ca un lucru de dorit mai mult ca de temut.

              Invatati sa va supuneti voia voastra voiei lui Dumnezeu in fiecare zi. Invatati sa rezistati greutatilor ca un bun soldat al crucii, pentru ca atunci cand vine ultima lupta, sa va gaseasca in stare, prin harul lui Dumnezeu, sa infruntati partea cea mai grea a ultimei probe cu neclintit curaj. Si ca ultima pregatire pentru sfarsitul vietii, trebuie sa va sfatuiesc sa stati fara incetare in serviciu activ si de ascultare a poruncii lui Dumnezeu. De multe ori m-am gandit ca nu este un loc mai fericit pentru a muri decat la locul datoriei. Daca as fi fost soldat, cred ca mi-ar fi placut sa mor asa cum a murit Wolfe, cu strigate de victorie in auzul sau,  sau cum a murit Nelson in mijlocul celui mai mare succes al lui.

              A ne pregati pentru moarte nu inseama a ne duce singuri intr-o camera si a ne izola de lume, ci un serviciu activ; „implinind lucrarea de zi cu zi”. Cea mai buna pregatire pentru a dormi, cel mai sanatos somnifer, este munca grea, si unul din cele mai bune lucruri care ne pregatesc pe noi pentru a dormi in Isus este a trai in El o viata activa de staruinta in bine. Atitudinea cu care as vrea sa ma gaseasca moartea este cu mijlocul incins si cu facliile aprinse, asteptant si privind; la lucru, facand ceea ce mi s-a incredintat, si inmultindu-mi talentele pentru gloria Stapanului.

               Trandavii nu vor anticipa odihna, dar lucratorii nu vor fi nedoritori sa primeasca clipa in care vor auzi cuvintele „S-a terminat”. Mentineti privirea la recompensa premiului. Faceti-va comori in ceruri, si asa veti fi pregatiti de a trece apele si a intra in tara iubita, acolo unde inima si comoara noastra au fost inainte, pentru a ne pregati calea.

               Spalati in sangele lui Hristos, invatati a fi supusi oricarui lucru pe care Dumnezeu il doreste, si sa ne gasim placerea in a face voia Lui aici pe pamant asa cum speram sa o facem si in ceruri, uniti unei vieti de sfant serviciu, si sunt convins ca vom fi pregatiti ca acel om din trecut sa spunem: „Am luptat lupta cea buna, mi-am sfarsit alergarea, am pazit credinta”, si cu el, in liniste si in bucurie sa anticipam coroana care nu se vestejeste. Dumnezeu sa va aduca la aceasta stare, din pricina lui Hristos.
                
               
               Amin.