Despre enigma inabilității și responsabilității - C.H. Spurgeon


Slujitorul beat tot slujitor e”

Un slujitor beat este un slujitor, și este obligat să își îndeplinească însărcinarea; stăpânul său nu și-a pierdut dreptul din pricina deficienței omului său”.

    Nu este decât o presupunere, chiar dacă unii declară asta cu multă încredere, că inabilitatea elimină responsabilitatea. Așa cum autorul nostru arată, un slujitor poate fi prea beat pentru a împlini ordinul stăpânului său, dar serviciul lui încă îi mai este datorat stăpânului său.

    Dacă responsabilitatea ar începe și ar sfârși cu abilitatea, un om ar fi fără datorii din momentul în care îi este imposibil să plătească; și dacă un om ar simți că nu își poate controla temperamentul nu ar fi învinovățit pentru nervii lui. Un om poate fi obligat să facă ceea ce nu poate face: mincinosul obișnuit este obligat a spune adevărul, chiar dacă obișnuința lui de înșelătorie îl face incapabil de asta. Fiecare păcat îl face pe păcătos mai neputincios de a face ce este drept, dar standardul responsabilității lui nu se micșorează în proporție cu micșorarea capacității lui de a-l atinge, altfel ar însemna că cu atât mai depravat este un om de păcat cu atât mai puțin vinovate ar fi faptele sale, ceea ce este absurd.

    Fiecare creștin va mărturisi că este responsabilitatea lui de a fi perfect, și totuși se plânge de inabilitatea lui de a fi așa. Niciodată nu îi trece prin cap creștinului să se scuze de greșelile lui dând vina pe incapacitatea naturii lui; nu, aceasta este o altă cauză pentru tânguire.

    Standardul responsabilității este porunca lui Dumnezeu. Legea nu poate fi înjosită la starea noastră decăzută. Este păcat a neglija sau a încălca o poruncă divină. Toată teologia bazată pe ideea că responsabilitatea trebuie să fie măsurată conform abilității sau inabilității morale, este pătată de eroare de lucrul acesta.

    Doamne, fă-mă să-mi cunosc obligația pentru ca să mă smerești, și să mă ajute să îți cunosc harul Tău, numai prin care poate să fie produsă sfințenia în mine.