Lecții de la un lepros - Jeff Noblit


În timp ce Isus era într-una dintre cetăți, se afla acolo și un om plin de lepră. Când L-a văzut pe Isus, a căzut la pământ înaintea Lui și L-a rugat zicând: 

– Doamne, dacă vrei, poți să mă curățești!

Luca 5:12

În Luca 5:12 un lepros venise la Isus și a căzut la pământ. Această acțiune a fost de umilință și de respect adânc pentru Domnul nostru. Apoi spune ceva interesant: „Doamne, dacă vrei, poți să mă curățești”. El nu se îndoia de puterea Domnului; știa că Hristos avea puterea. Dar se îndoia de voința Domnului! Un om, un lepros, care în momentul acesta poate să nu fie un credincios născut din nou, ne învață două doctrine esențiale despre Dumnezeu care aș vrea ca toți credincioșii și chiar și toți pastorii să le înțeleagă azi.

În primul rând, i-a zis lui Hristos, „Doamne, dacă vrei, poți să mă curățești”. Cu alte cuvinte, „Știu că Tu ai puterea”. Această declarație face referință la credința lui și la omnipotența lui Dumnezeu. Credea într-un Dumnezeu atotputernic, omnipotent.

În al doilea rând, a spus, „Doamne, dacă vrei, poți să mă curățești”. Declarația aceea descoperă o înțelegere umilă și face referință la credința lui în suveranitatea lui Dumnezeu. Înțelegea că Dumnezeu avea puterea să-i vindece lepra; doar că nu știa dacă era voia lui Dumnezeu să o facă.

În ziua de azi, prea puțini creștini și pastori pricep echilibriul acestor două doctrine. Cei mai mulți vor accepta omnipotența lui Dumnezeu, dar apoi, cu aroganță, dacă nu chiar blasfemiant, își declară propria lor suveranitate peste voia Lui. Unii dintre acești oameni spun celor bolnavi, „Dacă te rogi această rugăciune, Dumnezeu va face vindecarea”. „Dacă tu doar declari binecuvântarea, atunci Dumnezeu o va face”. „Dacă tu doar trimiți câțiva bani, Dumnezeu ți-i va întoarce înmulțiți”. Aceste feluri de asigurări nu sunt decât ritualuri superstițioase, mantre, și lucruri spectaculoase ce de fapt se trag din paganismul străvechi și s-au țesut în haina creștinismului, și nu este DELOC creștinism adevărat! E ca și când Dumnezeu este forța atotputernică, și dacă noi dăm cu formula magică, putem să Îl facem să ne împlinească tot ce dorim. El este obligat să ne dea însănătoșire, binecuvantare, sau orice altceva.

Leprosul ne învață un adevăr important și o doctrină valoroasă. Dumnezeu are puterea să facă orice – este omnipotent. Dar întrebarea e, „Doamne, vrei Tu?” Acesta este spiritul leprosului care trebuie avut înaintea Dumnezeului adevărat – o privire umilă și serioasă, înțelegând puterea Sa, și în același timp cedând suveranității Sale.

Scris de pastorul Jeff Noblit. Vizitați Anchored In Truth pentru mai multe resurse.