Lipsa de Gandire – J.C. Ryle

A nu gandi este un motiv simplu pentru care mii de suflete sunt aruncate pentru totdeauna in Iazul de Foc. Oamenii nu vor lua in considerare, nu vor cauta, nu vor privi in jurul lor, nu vor reflecta asupra sfarsitului alergarii lor si consecintelor inevitabile ale zilelor lor, si se vor trezi dandu-si seama ca sunt condamnati din pricina unei lipse de gandire.

            Tinerilor, nimeni nu este in mai mare pericol de lucrul acesta decat voi. Stiti putine despre pericolele din jurul vostru, si de aceea sunteti nepasatori in umblarea voastra. Urati problema gandirii serioase si in liniste, si de aceea luati decizii gresite si aduceti asupra voastra mult necaz. Tanarul Esau trebuia sa aiba mostenirea fratelui sau, si isi vanduse dreptul de intai nascut: niciodata nu s-a gandit cat il va vrea in viitor. Tinerii Simeon si Levi au trebuit sa razbune violul sorei lor Dina, si sa omoare pe Sihemiti: niciodata nu au luat in considerare cate probleme si neliniste ar putea aduce tatalui lor Iacov si casei lui. Se pare ca Iov a fost intr-adevar temator de aceasta lipsa de gandire intre copiii lui: este scris ca, atunci cand aveau un ospat, si „dupa ce treceau zilele de ospat, Iov chema si sfintea pe fiii sai: se scula dis de dimineata si aducea pentru fiecare din ei cate o ardere de tot. Caci zicea Iov: Poate ca fiii mei au pacatuit si au suparat pe Dumnezeu in inima lor’. Asa avea Iov obicei sa faca” (Iov 1:5).

            Credeti-ma, lumea aceasta nu este o lume in care sa facem bine fara a gandi, si in cele din urma sa faca bine problemei sufletelor noastre. „Nu te gandi”, sopteste Satana: el stie ca o inima neconvertita este ca documentele financiare ale unui om de afaceri, ele nu vor trece de o inspectie amanuntita. „Uitati-va cu bagare de seama la caile voastre”, spune Cuvantul lui Dumnezeu – opriti-va si ganditi-va – cercetati si fiti intelepti. Proverbul spaniol are dreptate: „Graba vine de la diavolul”. Asa cum oamenii se casatoresc in graba si apoi sunt necajiti cu partenerul, asa fac si greseli in privinta sufletelor lor intr-un minut, iar apoi sufera pentru asta ani intregi. Asa cum un slujitor nechibzuit face rau, iar apoi spune „Nu m-am gandit vreo clipa macar”, asa si tinerii se grabesc in pacat,  si spun: „Nu m-am gandit – nu parea a fi pacat”. Nu parea pacat! La ce va asteptati? Pacatul nu va veni la voi spunand: „Sunt pacat”; putin rau ar face de ar lucra in felul acesta. Pacatul intotdeauna pare „bun, si placut, si de dorit”, atunci cand este insarcinat sa vina. O, primiti judecata, primiti intelepciune! Amintiti-va de cuvintele lui Solomon:  „Cararea pe care mergi sa fie neteda, si toate caile tale sa fie hotarate” (Proverbe 4:26).

            Unii, indraznesc sa spun, vor obiecta ca cer ceea ce este exagerat; ca tineretea nu este timpul in viata in care oamenii ar trebui sa fie seriosi si ganditori. Si raspund ca, este mic pericolul de a fi asa in ziua de azi. Vorba si gluma proasta, si amuzamentul excesiv, sunt doar prea obisnuite. Nu contrazic faptul ca este un timp pentru fiecare lucru; dar a fi intotdeauna frivol si glumet numai intelept nu este. Ce spune cel mai intelept om – „Mai bine sa te duci intr-o casa de jale decat sa te duci intr-o casa de petrecere; caci acolo iti aduci aminte de sfarsitul oricarui om, si cine traieste, isi pune la inima lucrul acesta. Mai buna este intristarea decat rasul; caci prin intristarea fetei inima se face mai buna. Inima inteleptilor este in casa de jale, iar inima celor fara minte este in casa petrecerii” (Eclesiastul 7:2-4). Matthew Henry ne spune povestirea unui mare politician de pe timpul Reginei Elisabeta, care s-a pensionat din serviciul public in ultimele lui zile, si s-a dedat gandirii serioase. Fostii colegi de distractii ai lui au venit sa-l viziteze, si i-au spus ca devenea sobru: „Nu, raspunsese el, sunt serios; pentru ca toti cei din jurul meu sunt seriosi. Dumnezeu este serios observandu-ne – Hristos este serios mijlocind pentru noi – Duhul este serios luptand cu noi – adevarurile lui Dumnezeu sunt serioase – dusmanii nostri spirituali sunt seriosi in manierele lor de a ne distruge – saracii pacatosi pierduti sunt seriosi in iad – de ce atunci sa nu fiti voi si eu seriosi la fel?”

            Oh, tinerilor, invatati sa fiti ganditori! Invatati sa luati seama la ce faceti, si unde mergeti. Faceti-va timp pentru reflectare linistita. Stati in legatura stransa cu inima voastra, si ramaneti nemiscati. Aduceti-va aminte de avertizarea mea – nu fiti pierduti doar pentru lipsa de a gandi.



Extras din cartea „Thoughts for Young Men”, capitolul II.