Te rogi? - J.C. Ryle



                Te întreb... dacă te rogi, pentru că obiceiul de a te ruga este cea mai sigură dovadă a faptului că cineva este creștin adevărat. Toți copiii lui Dumnezeu de pe pământ se aseamănă în această privintă. Din momentul în care cineva acceptă o religie, acceptă și realitatea că trebuie să se roage. La fel cum primul semn de viață al unui nou-născut este respirația, prima acțiune a oamenilor născuti din nou este rugăciunea. Reprezintă unul dintre semnele aleșilor lui Dumnezeu. Ei „strigă zi și noapte către El” (Luca 18:7). Duhul Sfânt, care face din ei făpturi noi, produce în ei sentimentul înfierii și îi face să strige „Ava! Adică: Tată!” (Romani 8:15)... Rugăciunea face parte din natura lor, la fel cum plânsul face parte din natura unui nou-născut. Ei înțeleg că au nevoie de milă și de har. Ei simt că sunt goi și slabi. Ei nu pot să facă altfel. Ei trebuie să se roage.

                Te întreb dacă te rogi pentru că nu există în religie o îndatorire mai neglijată decât rugăciunea particulară... Cred că există zeci de mii de creștini ale căror rugăciuni nu sunt altceva decât forme goale, seturi de cuvinte repetate ca de papagalul care nu se gândește la semnificația lor... Mulți, chiar și din cei care folosesc forme bune, își murmură rugăciunile după ce s-au culcat sau în timp ce se spală sau se îmbracă dimineața. Oamenii pot crede ce vor, dar s-ar putea ca, în ochii lui Dumnezeu, acestea să nu fie rugăciuni. Cuvintele care nu vin din inimă sunt total inutile pentru sufletul nostru la fel ca bătutul la tobe al păgânilor în fața idolilor lor. Unde nu există inimă, pot fi folosite buzele si gura, dar Dumnezeu nu a ascultat nimic; rugăciunea nu a avut loc...

                Ai uitat că nu este la modă să te rogi? Este unul dintre lucrurile de care mulți se rușinează. Există sute de oameni care preferă să înfrunte o furtună... în loc să recunoască public faptul că au obiceiul de a se ruga. Există mii de oameni care, dacă ar fi obligați să doarmă în aceeași cameră cu un străin, s-ar așeza în pat fără să se roage...

                Rugăciunea și păcatul nu locuiesc niciodată în aceeași inimă. Rugăciunea va arde păcatul sau păcatul va sufoca rugăciunea. Nu pot sa uit acest lucru. Privesc la viețile oamenilor. Cred că puțini se roagă.

                Te întreb dacă te rogi pentru că perseverența în rugăciune este secretul sfințeniei evidente. Este indiscutabil faptul că există mari diferențe între creștinii adevărați... Cred că diferența în nouăsprezece din douăzeci de cazuri se datorează obiceiurilor diferite în privința rugăciunii particulare. Cred că oamenii a căror sfințenie nu este evidentă se roagă puțin, iar cei a căror sfințenie este vizibilă se roagă mult.

                Permiteți-mi să vorbesc... celor care se roagă. Cred că unii dintre cei care citesc această broșură știu foarte bine ce este rugăciunea și au Duhul înfierii. Tuturor acestora le ofer câteva sfaturi și îndemnuri frătești...

                Fraților care vă rugați, dacă știu ceva despre inima unui creștin, atunci înseamnă că uneori sunteţi obosiți de rugăciunile voastre... Există puțini copii ai lui Dumnezeu care nu își dau seama că rugăciunea înseamnă conflict. Diavolul se înfurie cel mai tare pe noi când ne vede pe genunchi... Este esențial pentru sănătatea sufletului tău să faci din rugăciune activitatea tuturor celor douăzeci și patru de ore ale vieții tale... Orice altceva faci, practică și rugăciunea.

                Nu uita că poți lega timpul de rugăciune de dimineața și de seara prin rugăciuni scurte în tot timpul zilei. Chiar dacă te afli între semeni, dacă lucrezi sau te afli pe stradă, poți trimite mesaje înaripate tăcute lui Dumnezeu la fel cum a făcut Neemia înaintea lui Artaxerxes (Neemia 2:4). Să nu consideri niciodată că îți pierzi timpul când te afli cu Dumnezeu... Un creștin își dă seama că nu va pierde niciodată, pe termen lung, dacă se roagă.

                Spune-mi cum sunt rugăciunile unei persoane și îți voi spune care este starea sufletului său. Rugăciunea este pulsul spiritual. Prin ea poate fi evaluată sănătatea noastră spirituală... Oh, să fim mereu atenți cu rugăciunile noastre particulare.



                Extras din cartea „Rugăciunea... de la îndatorire la încântare”, scrisa de J.I. Packer, Editura Noua Speranță. Aici, autorii dau un citat din broșura „O chemare la rugăciune”, scrisă cu o sută de ani în urmă de J.C. Ryle. Broșura domnului Ryle costă doar trei lei; faceți click pe linkul dinainte pentru a o cumpăra. O recomandăm din tot sufletul.