Pot să îmi pierd credința? – Tim Conway


Ne-am obișnuit să nu vorbim în cercurile noastre în felul în care Biblia vorbește. Dacă cineva pleacă din mijlocul nostru, noi spunem, „o, niciodată nu a fost mântuit.” Dar Biblia folosește terminologia „căderii de la credință”.

Pavel nu numai că vorbește în felul acesta, dar și avertizează în felul acesta.
Porunca pe care ți-o dau, fiule Timotei, după prorociile făcute mai înainte despre tine, este ca, prin ele, să te lupți lupta cea bună și să păstrezi credința și un cuget curat, pe care unii l-au pierdut, și au căzut din credință. (1 Tim 1:18-19)
Dar pentru că nu ne place să vorbim în felul acesta, ceea ce se întamplă este că avertizările noastre își pierd ‘colții’. Avertizarea e: dacă nu te ții strâns, există posibilitatea să cazi de la credință!

Alte texte:
Timoteie, păzește ce ți s-a încredințat; ferește-te de flecăriile lumești și de împotrivirile științei, pe nedrept numite astfel, pe care au mărturisit-o unii, și au rătăcit cu privire la credință. (1 Tim 6:20-21).
Dar Duhul spune lămurit că, în vremurile din urmă, unii se vor lepăda de credință (1 Tim 4:1a).
Din numărul acestora sunt Imeneu și Filet, care s-au abătut de la adevăr. Ei zic că a și venit învierea și răstoarnă credința unora. (2 Tim. 2:17b-18).
Nu e ca și cum spune că nu a existat niciodată credință acolo. Ci imaginea e că a fost o credință de la care ei s-au abătut sau de la care au căzut. E ca în parabola seminței care cade lângă drum: ei primesc bucuros Cuvântul (nu spune că nu l-au primit!), dar apoi când vin încercările, ei se lasă, dau inapoi. Acum, poate o persoană sa își piardă credința? Acele versete par a spune: Da. Poate ea să se depărteze de la credința? Da. Dar Biblia NU spune ca îti poți pierde mântuirea. Și dacă punem întrebarea, “Poți să îți pierzi mântuirea?”, ar trebui să punem alte două întrebări: “Poți să pierzi viața veșnică?”(dacă o am și e veșnică, cum poți pierde ceva ce e veșnic?) și mai mult, “Poate Isus sa îți piardă mântuirea? Te poate pierde Isus?” NU. Absolut. Isus spune:
Și voia Celui ce M-a trimis este să nu pierd nimic din tot ce Mi-a dat El, ci să-l înviez în ziua de apoi. (Ioan 6:39).
Oile Mele ascultă glasul Meu; Eu le cunosc, și ele vin după Mine. Eu le dau viața veșnică, în veac nu vor pieri, și nimeni nu le va smulge din mâna Mea. Tatăl Meu, care Mi le-a dat, este mai mare decât toți; și nimeni nu le poate smulge din mâna Tatălui Meu. (Ioan 10:27-29).
Există două perspective: perspectiva umană și perspectiva divină. Oamenilor le place adesea să privească din perspectiva divină. Dar de multe ori Biblia ne prezintă lucruri care apar din perspectiva noastră. Iar din perspectiva noastră, adevărul e că găsim oameni care sunt pentru o vreme în mijlocul nostru și apoi cad și se depărtează. Oameni care au primit bucuros cuvântul, sunt prezenți la serviciile divine, se închină bucuroși și cu fețe radioase (sigur, pentru o vreme), iar acum, unde sunt ei? Din perspectiva noastră, putem vorbi așa cum vorbește Pavel. „Poti cădea de la credință”, „poți cădea din har”, „v-ați despărțit de Hristos”. Dacă minimalizăm aceste lucruri, rupem colții avertizărilor! Altfel oamenii nu vor mai fi afectați când le vom spune avertizările. Vor merge la doctrina perseverării sfinților și vor spune că e imposibil. Dar din perspectiva umană e foarte posibil! În multe situații din Scriptură, se tratează cu noi din perspectiva umană: dacă nu te ții de credință, poți cădea de la credință.

Pe de altă parte, dacă ne ținem strâns de credință, tocmai lucrul acesta ne dă siguranță! Când mă țin lipit, strâns de Hristos, asta este baza asigurării mele.

Singurul lucru care mă pune în pericolul de a cădea, de a mă îndepărta, este când nu mă țin de această asigurare.

Asta NU înseamnă deloc că eu merg în viață cu această convingere și asigurare că sunt salvat, totuși indoindu-mă mereu dacă voi reuși să răzbesc până la sfârșit. Asta nu ar fi credință. Credința spune: „Eu mă încred în Hristos. El mă va duce până la sfârșit.” Dar dacă devii tentat să nu mai vizitezi adunarea sfinților, nu mai e așa de important pentru tine să asculți învățăturile lui Hristos, dacă cuvintele lui Hristos își pierd atracția, atunci mai bine ai lua avertizarea și ai fi foarte atent cu orice asigurare pe care o ai. Pentru că există oameni care au multe asigurări, dar care nu ramân până la sfârșit.

Există o binecuvântată asigurare, dar nu ai nici un drept sa te ții de ea dacă tu te depărtezi de cuvintele pe care le-a spus Hristos. De fapt Duhul Sfânt mărturisește împreună cu duhul nostru doar atunci când Hristos este central în atenția noastră.

Evrei 3:12, „Luați seama, dar, fraților, ca niciunul dintre voi să n-aibă o inimă rea și necredincioasă, care să vă despartă de Dumnezeul cel Viu”. – Această avertizare nu are scopul de a face ca oamenilor care se bucură în Hristos, se laudă cu Hristos, îl laudă pe Hristos cu încredere și asigurare în El, să li se ia asigurarea. Acest verset are scopul să avertizeze oamenii care se îndepărtează de Dumnezeu.

1 Petru 1:5, Voi sunteți păziți de puterea lui Dumnezeu, prin credință, pentru mântuirea gata să fie descoperită în vremurile de apoi!” – Noi suntem păziți de puterea lui Dumnezeu spre mântuire. Cu alte cuvinte, Dumnezeu ne dă credința, Dumnezeu o păzește, Dumnezeu o ține, o păstrează, prin puterea Sa. Și acea credință ne va ține pe noi ducându-ne mântuirea până la capăt.


[Rezumat din studiul biblic Can I lose my Faith?]


Ce este libertatea - John Piper




O parte din mesajul meu de la „Passion 2012” a definit adevărata libertate creștină. Aici aveți o prezentare  mai completă a ceea ce este luat dintr-o predică din Ioan 8:32, „Veți cunoaște adevărul, și adevărul vă va face liberi.”

                Există cel puțin patru feluri de libertate. Și fiecare dintre ele adaugă o dimensiune crucială a libertății pănă când ajungem la libertatea deplină a creștinismului – „cu adevărat liberi”. Permiteți-mi să rezum aceste patru feluri de libertate într-o singură definiție a libertății depline și complete:

                Ești cu adevărat liber – liber în totalitate, cu adevărat liber – atunci când ai (1) dorința, (2) abilitatea, (3) și oportunitatea pentru a face (4) ceea ce te va face fericit peste o mie de ani.

                Sau am putea zice: Ești liber deplin atunci când ai (1) dorința, (2) abilitatea, (3) și oportunitatea pentru a face (4) ceea ce nu-ți va lăsa nicio părere de rău pentru totdeauna.
  • Dacă nu ai dorința de a face un lucru, nu ești complet liber să-l faci. A, poate îți vei aduna toată voința pentru a face ceea ce nu vrei să faci, dar nimeni nu numește acest lucru libertate. Nu așa vrem să trăim. Există aici o constrângere și o presiune asupra noastră pe care nu o vrem.
  • Și dacă ai dorința de a face un lucru, dar nu ai abilitatea de a-l face, nu ești liber să faci acel lucru.
  • Și dacă ai dorința și abilitatea de a face un lucru, dar nu ai oportunitatea de a-l face, nu ești liber să faci acel lucru. 
  •  Și dacă ai dorința de a face un lucru, și abilitatea de a-l face, și oportunitatea de a-l face, dar la sfârșit te distruge, nu ești complet liber – nu ești liber cu adevărat.
Pentru a fi complet liberi, trebuie să avem dorința, abilitatea, și oportunitatea de a face ceea ce ne va face fericiți pentru totdeauna.

Fără regrete.

Și numai Isus, Fiul lui Dumnezeu care a murit și a înviat pentru noi, poate face posibil acest lucru.

Pentru a fi fericiți pentru totdeauna, păcatele noastre trebuie să fie iertate și mânia lui Dumnezeu îndepărtată, iar Hristos trebuie să devină Comoara noastră supremă. Numai Isus poate face acest lucru. De fapt, l-a făcut deja. A murit pentru păcatele noastre. A absorbit mânia lui Dumnezeu. Și a înviat din morți, și de aceea El este absolut prețios astăzi. Iar acum ne oferă acest lucru ca un dar fără plată.

Dacă Fiul te va face liber, vei fi liber cu adevărat.