Definind importanța acestei chestiuni
Cât este de importantă segregarea pe vârste în biserică în domeniul doctrinelor, escatologiei și practicii (evanghelizare și ucenicie)? Este prescrisă în Biblie metoda pe care noi o folosim ca să atingem generația viitoare, sau este doar o chestiune de preferințe? Este aceasta doar o opțiune legitimă dintre multe alte modele de ucenicizare dintre care alegem? Când facem un „triaj teologic” unde se găsește aceasta pe listă?
Nu toate crizele sunt create în mod egal. Unele probleme din biserica modernă sunt mai rele decât altele. Cea mai devastatoare problemă din Biserică din orice timpuri este denaturarea Evangheliei și, de aceea, Biserica trebuie mereu să se străduiască să păstreze și să prezinte Evanghelia curată. Stricarea Evangheliei lui Hristos trebuie mereu să fie întâmpinată cu cea mai agresivă atitudine și autoritate în argumente după modelul apostolului Pavel, care a spus: „Dar, chiar dacă noi înşine sau un înger din cer ar veni să vă propovăduiască o Evanghelie deosebită de aceea pe care v-am propovăduit-o noi, să fie anatema!” (Galateni 1:8). Pavel a întâlnit această problemă printre credincioși din bisericile galatiei, și a abordat această chestiune cu pasiune, claritate și grijă părintească: „O, galateni nechibzuiţi! Cine v-a fermecat pe voi,” și „Mă tem să nu mă fi ostenit degeaba pentru voi” (Galateni3:1, 4:11).
Evangheliile false
Este un lucru bine cunoscut faptul că biserica modernă este afectată de evanghelii false. Tipul cel mai vizibil al acestora este credința ușoară care nu presupune nici o pocăință sau viață schimbată. Trebuie să înțelegem că același lucru care-ți aduce o evanghelie falsă îți aduce de asemenea metode nebiblice pentru a comunica evanghelia. În timp ce mesajul evangheliei este de importanță majoră, metodele pe care le folosești sunt de asemenea importante. Singura deosebire este că există o singură evanghelie adevărată, dar sunt multe metode diferite poruncite în Scriptură pentru ucenicizarea tinerilor.
Poți obține o evanghelie falsă neluând în serios tot ceea ce Dumnezeu a spus despre evanghelie. Dacă elimini un singur detaliu, ai pierdut evanghelia. Dacă elimini pocăința ai o evanghelie falsă. Dacă elimini credința și o înlocuiești cu fapte ai o evanghelie falsă. Dacă elimini orice ai o evaghelie falsă. Același lucru este valabil cu adăugarea. Dacă adaugi orice ai o evanghelie falsă. Dacă adaugi anumite daruri spirituale, o rugăciune a păcătosului sau discipline spirituale ca cerințe ale evangheliei, rezultatul va duce la o evanghelie falsă pentru că păcătoșii sunt răscumpărați doar prin har, prin credința doar în Hristos (Efes.. 1:7; 2:5, 8-9 2. 1 Cor. 15:1-4).
Evanghelia adevărată este primul mesaj pe care trebuie să-l comunicăm (1 Cor. 15:1-4) și cel mai important mesaj, pentru că acesta este “puterea lui Dumnezeu pentru mântuire” (Rom. 1:16). Fără evanghelie nu există adevărată convertire, nici abilitate de întoarcere de la păcat, nici adevărată biserică, nici adevărată sfințire și nici intrare în gloria cerului. Predicarea adevăratei evanghelii și răscumpărarea păcătoșilor este începutul tuturor transformărilor. Este motivul pentru care lumea a fost creată.
Cu așa o comoară prețioasă de comunicat, mai contează cum anume comunici evanghelia tinerilor? În această cartea, spunem că Biblia explică clar moduri specifice de a comunica evanghelia tinerilor. În timp ce există doar o singură evanghelie adevărată, Biblia vorbește clar despre metode specifice de a comunica evanghelia pentru generația care se ridică. Contrar cu ceea ce oamenii au fost învățați să creadă, există o metodologie biblică pentru evanghelizarea și ucenicizarea tinerilor. Biblia nu vorbește doar despre interesul acordat mesajului, ci și despre modul în care mesajul este oferit. Este chiar așa de simplu. Pentru că Biblia afirmă asta, ar trebui să ne pese mult despre cum arată această metodologie. Când ne uităm la practicile noastre și descoperim că noi nu facem aceste lucruri, ci de fapt un program diferit trebuie să înțelegem ce înseamnă asta pentru noi. Este o chestiune foarte serioasă.
Deși criza sistematică a segregării pe vârste nu se ridică la același nivel cu evanghelia falsă, totuși această carte afirmă că este o eroare foarte seriosă. Nu credem că segregarea pe vârste ca și practică primară este pur și simplu o altă opțiune pe masă, împreună cu alte modele viabile ale ucenicizării generației viitoare. Mai mult de atât, noi susținem că este un simptom al aceleași probleme care duce la o evanghelie falsă: dând la o parte porunca lui Dumnezeu pentru o tradiție a oamenilor (Marcu 7:8). Când oamenii leapădă ancora suficienței Cuvântului lui Dumnezeu, evangheliile false abundă și practicile lumești și pragmatice se ridică în cadrul bisericii. Când cineva predică o evanghelie falsă este ca urmare a faptului că a ignorat adevărul Scripturii. Și când biserica pledează pentru metode nebiblice și ea a ignorat adevărul Scripturii. Ori de câte ori ignorăm Scripturile înălțăm tradițiile oamenilor.
Asta înseamnă că este critic modul în care biserica predică evanghelia. Scriptura nu doar ne oferă conținutul evangheliei, ci de asemenea aduce lumină în modul în care mesajul să fie oferit. Este deci crucial să evităm compromiterea mesajului Scripturii, atât în ceea ce spunem, cât și în modul cum o spunem.
Contează dacă adaugi sau dacă scoți din metodele prezentate de Biblie pentru comunicarea evangheliei? Păstrăm faptul că omul păcătuiește adăugând sau scoțând din modul în care Biblia spune că tinerii trebuie să fie adunați, evanghelizați și instruiți.
Mesajul nostru afirmă suficiența Cuvântului lui Dumnezeu pentru comunicarea evangheliei pentru generația care se ridică deoarece conținutul ei “este tot ce este necesar pentru viață și evlavie” (2 Pet. 2:3).
Postat de Scott T. Brown, 10 noiembrie 2011